Age of Sigmar Toernooi – Eindhoven Exaltatum

Op zaterdag 29 april 2017 organiseerden wij Eindhoven Exaltatum, het eerste Age of Sigmar toernooi van de Sword Brethren Gaming Club in Eindhoven. We hadden een opkomst van 14 spelers en, veel belangrijker, een topsfeer over de loop van de dag. Dat is daarom zeker het herhalen waard met een tweede editie op een later tijdstip. In de tussentijd zouden we natuurlijk niet de Sword Brethren zijn als er geen verslag in eigen stijl van de achttien veldslagen op deze dag volgt. Bij deze (verdeeld over drie ronden)…

Ronde 1 – Take and Hold

Highborn Aelfs vs. Stormcast Eternals
Het openingssalvo van Eindhoven Exaltatum bestond uit een uit de hand gelopen discussie. Verwaande, Highborn Aelfs…excuseer ik herhaal mezelf…Highborn Aelfs maakten een passerende groep Stormcast uit voor mannen met ‘helmhaar’. Dat werd niet geaccepteerd. Een handgemeen volgde dat eindigde met het scanderen van ‘helmhaar, helmhaar door een triomferend restant Highborn Aelfs. Hooggeboren, maar niet erg bescheiden in de overwinning.

Beastclaw Raiders vs. Stormcast Eternals
Iets verderop moesten de Stormcast het ook ontgelden. “Ik ga je pellen als een garnaal”, is enigszins intimiderend als het door een hongerige Ogor je kant op gegooid wordt. De mannen in het goud sloten de rangen en deden hun best om vliegende marinade van curry met tabascosaus te vermijden. Helaas mocht het niet baten. Daar stond tegenover dat ze wel de laatste lach hadden. Stormcast vliegen na de dood weg als bliksemflitsen. Laten we allemaal voor ze hopen dat de Ogors nooit bedenken dat levend opeten ook een optie is.

Bretonnians vs. Seraphon
In een verlaten nederzetting kwam een groep Seraphon onder leiding van een Slann Starmaster in conflict met koning Louen Leoncoeur van Bretonnia. Met een charge uit de verhalen denderde een golf van staal, geweld en ‘voor de dame!’ leuzen over de hagedissen heen. We hoorden deze mannen uit vervlogen productiejaren nog even juichen voor ze zonder te stoppen doorreden, voorzien van nieuwe hagedisleren rijlaarzen. Spijtig genoeg moest de speler van de Bretonnians na ronde één weg, waardoor het leger (bijna symbolisch) van het Age of Sigmar toernooi werd teruggetrokken.

Khorne Bloodbound vs. Ironjawz
Iets verderop namen twee legermachten die niet echt in schieten geloven het tegen elkaar op. De bulderende bruutste der brute orks van de Ironjawz denderden op ons aller favoriete psychopaten van de Khorne Bloodbound af. Tegen het einde van de laatste rond hadden we een tuinslang nodig om de liters bloed van de overwinnaar af te spoelen. Het waren de Ironjawz. Helaas nemen Orks het zeer persoonlijk op als je ze met een tuinslang nat spuit. We zullen onze dappere poetsassistent missen…

Khorne Daemons vs. Spiderfang Grots
We hoorden al het waarschuwende geklik van vele pootjes (acht per stuk om het correct te duiden). Brallende bloedbrouwers van Khorne waren grappen over opgerolde kranten aan het maken. Dat konden de Spiderfang Grots natuurlijk niet over hun kant laten gaan. Een zeer spectaculair handgemeen brak uit waarbij we de 12 wounds die één eenheid Grot Spider Riders in één ronde op een Bloodthirster wist te scoren zeker willen vermelden. Een groepje Bloodletters probeerde nog in een mystiek kringetje het ‘één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, wie moet ik een rotschop geven’-ritueel uit te voeren, maar het mocht niet baten. Maak geen grappen over opgerolde kranten als de spinnenminnende Grots in de buurt zijn!

Skaven vs. Ironjawz
Ons laatste strijdtoneel bevatte meer Ironjawz. Brullend stortte deze horde zich op een passerende bende Skaven. Wat wil een bende kleine ratten precies uitrichten tegen een massa Orkspieren? Zeker als die Orks ook nog aangevuld worden door een Maw-Krusha! Het antwoord bleek warpfire. Hoewel de onmiskenbare mini-paddenstoelexplosie van een overvoerde warpfire-thrower te zien was, bleken de Skaven genoeg gammele machines meegenomen te hebben om een Herr Ed. Sandwich op het menu bij te schrijven. Tevreden (doch behoedzaamd) tetterend liepen de Skaven triomfantelijk door naar ronde twee.

Ronde 2 – Three Places of Power

Nurgle Rotbringers vs. Spiderfang Grots
Bij de opening van ronde twee verscheen een enigszins in verlegenheid gebrachte Chaoskampioen ten tonele. Klaarblijkelijk had grootvader Nurgle hem niet gezegend met een juist ingestelde wekker. Om de situatie te verergeren bleek er ook nog een horde Spiderfang Grots op zijn pad te staan. De spinnenbikkels, vers trots van hun overwinning op Khorne dachten ook Nurgle wel te kunnen nemen. Helaas bleek deze godheid een grote collectie (zeer vuile) petrischaaltjes, erlemeyers en ander glaswerk beschikbaar te hebben. Iedereen weet dat spinnen kansloos zijn tegen de combinatie bierviltje en glazen pot. Zo werden de Grots buiten gezet. Waarom er daarna ook nog met twee voeten op gestampt moest worden. Mannen van Chaos, het blijven rekels…

Highborn Aelfs vs. Beastclaw Raiders
Met knorrende buik stonden onze Beastclaw Raiders zwaar teleurgesteld naar de lege gouden conservenblikken (Stormcast-vormig) te kijken. Maar wat was dat? Hoop gloorde op aan de horizon in de vorm van een veelzijdig menu Aelfenvlees. De ketel werd snel weer opgestookt, kookboeken kwamen tevoorschijn en menukaarten werden geüpdatet. “Looks like meat is back on the menu boys.” Tegen de tijd dat de strijd was gestreden moesten we enigszins aan de piraten in Asterix en Obelix denken. “Velocius quam asparagi conquantur”, (Sneller dan dat je asperges kookt) verzuchte een der verslagen Ogors, om het beeld helemaal compleet te maken. Hij eindigede vanzelfsprekend als eerste in de kookpot.

Skaven vs. Ironjawz
Bijna dronken van het succes van hun eerste slag tegen Ironjawz liepen de Skaven in ronde twee tegen de twee bende aan. Dit keer in een verlaten dorp aan de rivier. “Snel, snel, die kunnen we hebben”, riep de Skavenchef terwijl hij zich op de traditionele ereplaats ver achter het front installeerde. Helaas liep het allemaal net iets anders. Vooral de hooliganesque capriolen van een bende ‘ardboyz sprongen in het oog. Zij gooiden niet één, maar twee Doomwheels op de kant. Minstens zo belangrijk, de Ironjawz wisten net iets eerder “VAN MIJ” te brullen bij de drie objectives waardoor de Skaven hier enigszins droevig moesten vluchten/zich dapper tactisch verplaatsten.

Stormcast vs. Stormcast
Niemand weet hoe de hersmeedkamer in Sigmaron er precies uitziet. Wij gaan ervan uit dat het een kamer met draaideur is. Hoe meer mannen in het goud sneuvelen hoe harder de deur gaat draaien. De slachting tijdens slag drie moet deze draaideur in een ware ventilator hebben veranderd aangezien Stormcast het tegen Stormcast opnamen. Waarom. Waarschijnlijk onenigheid over wie aan Sigmar moest melden dat de opening van deze dag niet zo florissant was verlopen voor de mannen in het goud. Weinig verassend was de winnaar van deze slag: de Stormcast Eternals wisten de Stormcast Eternals te verslaan.

Khorne Bloodbound vs. Ironjawz
Deja vu, dat vage gevoel dat je iets nieuws al gezien hebt, kennen we allemaal. Schrijver Terry Prachett breide deze term uit met ‘reja vu’, het gevoel dat je ergens opnieuw zal zijn. Voor de Bloodbound moeten deze twee termen gecombineerd zijn. Vers van een gevecht met Ironjawz liepen ze tegen een tweede bende Ironjawz aan. Dit keer onder leiding van een geschroeide Herr Ed die wat warpfire-frustratie moest afreageren. We hebben niet vaak medelijden met volgens van Khorne, maar niemand verdient het om aan de ontvangende kant van een frustratiekloppartij te staan als die wordt uitgevoerd door Gordrakk, The Fist of Gork. Zelfs niet als hij zijn schuilnaam Herr Ed gebruikt.

Seraphon vs. Daemons of Khorne
Onze gele Seraphon likten hun wonden om vervolgens oog in oog te komen met een bende demonen van de bloedgod. “Zien ze eruit als spinnen?”, fluisterde de Bloodthirster met zijn ogen stijf dicht. “Nee baas”, fluisterde een bloodthirster terug. “Dan kunnen we ze hebben”, zei de Bloodthirster. Hij sprong op en stormde brullend naar de hagedissen. Een hoop gesis, gebrul en gewelddadigheid later dropen de restanten van de demonen af. Tot hun vreugde zat er in deze bende geen Latijnsprekend Asterix en Obelix karakter, dat scheelde in ieder geval een zoektocht naar citaten via Google.

Ronde 3 – Gift from the Heavens

Highborn Aelfs vs. Stormcast Eternals
“Helmhaar!”, scandeerden de hooggeboren Aelfs bij het zien van mannen in goud. Zich daarbij niet beseffend dat ze een verse groep aan het beledigen waren. Het resultaat van de belediging was goeddeels identiek. Beledigde Stormcast stormden naar voren om vervolgens tegen twee zeer venijnige draken aan te lopen. De ‘helmaar’-pesterijen bleven maar geroepen worden. Zeer onbeleefd. Twee Stormcast hadden ineens een briljante ingeving en stapten weg om het aan Sigmar te zeggen. Dat ze daarmee ook een overwinning op punten op de Aelfs wisten te boeken was natuurlijk volledig incidenteel. Trots konden deze Stormcast een overwinning bijschrijven. Of de Aelfs na afloop van deze dag nog door de Poorten van Azyr mogen, is een vraag voor een andere keer.

Ironjawz vs. Nurgle Rotbringers
De Glotkin leek in zijn voorgaande slag tegen Spiderfang Grots haast onverslaanbaar. Wonden gleden van hem af of genazen voor ze hem fataal werden. De Ironjawz in de laatste ronde lieten een eenvoudige Ork-stijl oplossing zien die tegen alle zichzelf genezende troepen werkt: erop stampen tot het niet meer beweegt of geneest. Ondanks het verlies van de Glotkin was deze slag zeer spannend omdat beide partijen zo gefocust waren op ‘elkaar de grond in stampen’ dat ze de magische meteorieten die geclaimd moesten worden tot de laatste ronde leken te vergeten. Het schoot een schrandere Ork ineens te binnen, waarmee de overwinning bezegeld werd.

Skaven vs. Spiderfang Grots
Het verlaten dorp op tafel drie had inmiddels een plaag van hagedismensen, Franse adel, orks op steroïden en ratmensen te verduren gehad. Daar kwamen nu nog meer ratmensen en reuzespinnen bij. Om kort te gaan, er zijn betere plaatsen in de Sterflijke Gebieden om te wonen. In de strijd van rat tegen spin waren het de Skaven die uiteindelijk een victorie wisten te winnen. We vermoeden dat dit bestond uit kleinere Skaven richting de spinnen jonassen om vervolgens de afleiding te misbruiken om met de meteorieten aan de haal te gaan.

Seraphon vs. Ironjawz
Een verbindende factor van De Wereld Die Was en de Sterflijke Gebieden is het brullende hoongelach van waanzinnige goden. Nergens was dit beter te horen dan in de eindstrijd van Seraphon tegen Ironjawz. De Seraphon stonden perfect in het gelid en wisten de Ironjawz zeer efficiënt van zich af te slaan. Dat gaf de (dobbelsteen-)goden de kans om roet in het eten te gooien. Met een enorme klap landde de ene meteoriet precies tussen de hoofdmeute van de Ironjawz en de tweede viel precies voor de voeten van Herr Ed die daar mat wat graag een claim op wilde leggen. De Seraphon stonden erbij en keken ernaar. Verwacht op termijn een Slann Starmaster die zich gaat specialiseren in het omleggen van hoon-lachende goden.

Khorne Bloodbound vs. Beastclaw Raiders
De Asterix en Obelix-tijd voor de hongerige Beastclaw Raiders leek voorbij met het aanrukken van een parade snacks in rode pantserplaat. Razend over de dubbele klop door Ironjawz besloten de aanhangers van Khorne om de frustratie af te reageren op de smakgeluiden producerende bende Ogors. Oh en ergens zouden ze natuurlijk nog even een mooie meteoriet of twee meenemen. Helaas bleek de praktijk weerbarstig. Hoewel het een zeer hard bevochten eindstrijd was, wisten de Ogors uiteindelijk toch de overwinning te boeken. Gelukzalig glimlachend konden de hongerige mammoetrijders eindelijk hun buik vullen met gekonfijte Khorgorath, Bloodbound brûlée en Deathbringer-drop.

Stormcast Eternals vs. Khorne Daemons
De laaste slag was gelijk een klassieker van demonen tegen Stormcast. De aanwezigheid van meteorieten werd volledig vergeten door de mannen in het goud die hoopten een victorie aan Sigmar te kunnen presenteren. Door een demonisch slinkse manoeuvre glipte deze overwinning ze bijna in de laatste ronde door de vingers. Een gelukkige worp met de dobbelstenen (die onaardige goden hadden zich al een paar tafels verderop laten gelden) wist deze mannen in het goud op de valreep nog aan een succes te helpen. Voor de demonen was het nieuws iets minder, maar kop op, ‘Khorne cares not from whence the blood flows’.

Comments are closed